1/1

Tall House is a family house designed for a young couple that will be living with their grandparents. Adapted to a narrow plot, the house accommodates a ground floor kitchen, living space, bedroom and bathroom with a shower.

The upper first floor is comprised of two large bedrooms with views circling the house. The master bedroom comes with its’ own dressing and bathroom.

A later edit to the scheme involved a roof terrace that highlights a different design language, making it an iconic presence for the area.

The kitchen extends in the backyard with a terrace/eating area that has been designed to provide a continuous line of sight from the entrance to the house to the back of the garden.

The property accommodates a single parking space and a modest green area in the back of the site, used for the kitchen garden and a hammock experience.

1/4

1/11

1/6

1/8

1/3

1/15

1/3

project title : Tall House
architect : Traian Tuță
year : 2019
location : Bucharest, Romania
task : research and design
status : research + proposal
height : ground floor + first floor + roof terrace


project description : The Tall House is a scheme that combines two types of inhabitants, a young family and their elderly grandparents. With this in mind, the house has been structured for ease of use on the ground floor, and a more spacious living style on the second floor and roof.
The house plan and overall appearance has been set by the need for a parking space and the visual requirement of seeing through the ground floor into the back garden, thus making the house a rough T in plan.

The main entrance to the ground floor is separated from the kitchen and living room through a small entrance glazed lobby. At the same level, the inhabitants have their first bedroom with adjacent toilet and shower.
In order to differentiate between the resting area and the living area in a more playful manner, the living room and kitchen has been lowered, setting the living and eating areas at the same level as the back terrace. Large windows provide with sufficient light throughout the day.

A discrete staircase makes its’ way to the first floor while covering a small library containing books and other household items. The kitchen is located at the centre of the living area, providing with a serving table top towards the back garden eating terrace.
The back garden terrace is a wooden deck raised two steps from the grass. It circles the house and transforms into the seating arrangement for the kitchen exterior eating space. The deck then is interrupted for an unhindered circulation on the grass, and reappears near a tree acting as seating, attempting to look like a floating surface in the garden full of grass.
A hammock hangs between the two nearer trees, offering a view to the first floor and roof terrace.

The first floor is reachable through the main staircase leading up into the predominantly sleeping quarters, two large bedrooms with adjacent bathrooms, large windows allowing views around the house and welcoming light at any point in the day. The rooms have a high ceiling and large windows that refocus everything on the inhabitant, initiating a feeling of ceremonial experience as you pass through the  spaces and door ways, or along the corridor.

The shared corridor leads to the second staircase that is narrower and steeper, taking the inhabitant to the roof terrace, a contrasting architectural identity. A flowing concrete canopy runs the length of the roof, being closed on both sides by glass panels and two doorways. From this undulating concrete canopy, the user has the option of extending individual textile canopies that borrow from the design of vintage cameras. Due to the buildings’ height, the roof terrace allows 360 degree views encompassing the entire local area.
A contrasting delicate guard rail makes the roof terrace a safe place for sun bathing, barbeques or late night conversations.