1/22

A country side family home, the Rural House site plot is a long and narrow piece of land that has access from the street and ends with a sloping small tree patch of land before reaching Dambovita river. Neighbouring ground floor houses determined a design decision that would make the house look into the garden and towards the street, protecting its self from lateral views.

The proposal also recreates the rural landscape by suggesting the planting of several trees that create different garden pockets. The ground floor welcomes its guests into a spacious living room that visually links to the kitchen and back terrace. 
The upper space overlooks the living room, providing with sufficient head height to accommodate an unhindered circulation. 

The roof space has three main windows that also function as vents to the whole scheme. Two windows face the street and back garden, while the third welcomes the morning sun.

By involving the third large window, the attic/roof space also receives extra head room making the attic experience both a cosy and functional space.

 

1/2

1/7

1/8

1/6

project title : Rural House
architect : Traian Tuță
year : 2018
location : Gaesti, Romania
task : research and design
status : proposal
height : ground floor + attic living space


The Rural House is a vacation house for a middle aged couple and the occasional visit from friends and other family members. The home sits gently on a concrete shoulder base, almost kissing the ground. The proposal places the building in between trees that will grow larger than the houses’ height, covering it and transforming the lot into a small patch of forest.
The house has only one floor, however the space created by the sloping roof has been envisioned to act as a leisure attic space. Surrounded on 3 sides by raised porches, the house facades are largely influenced by the interior spaces, creating windows and other types of openings in the porches’ design.

Seen as a design element that reacts to its’ context, the porch presents different areas and transparency levels, all in tune with the interior space requirements and the surrounding context in terms of privacy. Different rhythms of horizontal blades allow or block views from the outside. Windows correspond with pauses in the horizontal blades, turning it into either a tall empty pocket or a normal hand rail. Additionally, this wooden blades membrane can link the empty pockets with one seat or several seat benches that can be accessed while walking around the house.
The low stance of the house conceals it from the main road and the soft angle of the roof makes the overall design link better into contextual rural precedents.

To enter the house, one must climb a few steps, reaching the wooden deck, a space that seems enclosed but still is in the open. The wooden deck surrounds the house on 3 sides, with the fourth being used as a technical transition space and possibly for storing fire wood, at ground level.
The main entrance leads you into an enclosed lobby. As soon as you leave the lobby you have entered the main space of the house which is the living room. The fireplace, a central piece along two built in wall seats with coffee table and small book library are correspondent to the two vertical large windows. The kitchen is a glance away, revealing generous views into the garden and an adjacent exit to the back terrace/patio.