1/5

Located on the northern side of the river Dambovita in the capital of Romania, in the Basarab Bridge area, the pre-existing promenade pier has been envisioned as a contemporary community development hub and leisure hotspot.

The proposed scheme reactivates the use of the pier through multiple programs as well as the much underrated public access. Among the schemes’ proposed activities are a library, soft bar, leisure kitchen and medical office, all of which are wheelchair accessible. The project deals with two levels, street and river, elegantly separating the two via public staircases and a more intimate nevertheless public 2-4 person elevator.

The scheme links into the local community by offering a shared working scene with tables and temporary storage, while giving the opportunity to cook your own meal or purchase food or non-alcoholic beverages from the bar.

1/6

1/10

1/19

1/9

1/6

1/4

1/4

1/6

project title : Pedestrian Pier
architect : Traian Tuță, riba part II architect 
year : 2019
location : Bucharest, Romania
task : research and design
status : research + proposal


project description : A community scheme meant to provide  shared stage for work and leisure time well spent. It is located on the northern bank of the Dambovita river – Basarar bridge area in Bucharest, Romania, and uses several pre existing structural concrete “fingers” that extend over the water, below the street level. Two sets of stairs descend from the street level onto the platform of what previously was a small dock for leisure boats along that segment of the river. Also, beneath the street level pedestrian lane, the scheme makes use of the existing infrastructure for the facilities.

The project envisioned a reactivation of the space by introducing two storeys, one street level, with a shared work space, toilet, and soft bar, while the river level housing the main facilities, a medical office, a souvenir shop, a shared kitchen for making your own meal, waiting space for boat renting, a floating boat pier.
In order to compensate for the difference created by the river level pre-existing facilities height, the street level can be also accessed by an inclined ramp, useful for the wheelchair users.
Structurally, the scheme sits on pre-existing concrete fingers that have been in filled by wooden platforms supported with steel legs. A timber and metal network of trusses create frames and compartments for each of the spaces. Glass is used widely throughout the scheme to ensure good lighting all year round.
A central small elevator connects the two levels and allows for wheelchair users to move around the scheme freely. In order to keep hazards and potential threats at minimum, the project has its’ own backup generator to ensure wheelchair users can reach the street level safely.

Among the schemes’ programmes, the medical office is one of the more notable ones, providing with medical assistance during hot temperatures as well as general shifts for medical young practices. Visits would be made by appointment except for close-by emergencies, be them weather related, minor accidents or related to the boating experience provided by the project.
The heights of both levels have been influenced by the site constraints and technical infrastructure. The street level raises is raised discreetly almost getting lost in the overall visual information (traffic, trees, pedestrians), while the river level had to act as a flush floor for the one above, while providing insulation and the heating systems and vents.
Additionally, the street level has been equipped with a skylight that serves as both a natural light source and a ventilation aperture.
The scheme can be prefabricated and fixed into place, linking the electrical and water supplies.